
Den kristne bibelen inneholder to samlinger av skrifter som blir kalt for Det gamle testamentet og Det nye testamentet. Ordet ”testamente” kommer fra latin og betyr pakt. De to tekstsamlingene i bibelen fikk dette navnet på grunn av pakten som Gud hadde inngått med israelfolket (den gamle pakt), som ble fornyet da Jesus kom til verden (den nye pakt). Det gamle testamentet og Det nye testamentet er nedskrevet på forskjellige tidspunkt, og tar for seg ulike hendelser i den kristne historien.
Det gamle testamentet utgjør første del av kristendommens skrifter i bibelen. Disse skriftene er hellige skrifter også i jødedommen, og Det gamle testamentet er derfor i hovedsak nesten identisk med deres hellige skrift. Denne første delen av bibelen omhandler tiden før Jesus fødsel, og er skrevet ned fra ca. år 900 til ca. år 400 f.Kr. Den bygger på muntlige og skriftlige fortellinger fra det gamle Israel, og forteller blant annet om skapelsen. Man regner med at det er 46 bøker i Det gamle testamentet. Disse bøkene består av de fem mosebøkene, de historiske bøkene, de seksten profetbøkene og de poetiske bøkene. Det gamle testamentet er i hovedsak skrevet på hebraisk.
Det nye testamentet er den andre delen av den kristne bibelen. Denne delen tar for seg tiden etter Jesus fødsel, som altså markerer skillet mellom det gamle og Det nye testamentet. Det nye testamentet bygger på muntlige beretninger om Jesus og den tidligste kristne lære, og er skrevet fra ca. år 50 e.Kr. til ca. år 100. Denne delen av bibelen består av apostlenes gjerninger, brevene, Johannes åpenbaring og evangelieskriftene. Det nye testamentet er den delen av Bibelen som er mest sentral rundt kristendommen. Tekstene inneholder retningslinjer for hvordan man skal leve som kristen, og herifra har kirken hentet sine leveregler, etikk og moral. Til forskjell fra Det gamle testamentet, regnes ikke Det nye testamentet som hellig skrift innen jødedommen. Det er fordi de ikke godtar Jesus som den Messias som skal komme og frelse menneskene. Det gamle testamentet er skrevet på gresk, og ikke på hebraisk, slik som det Nye testamentet.
”Kirken hevder at Bibelen er Guds ord. Hvorfor er dette et trosspørsmål og ikke spørsmål vitenskapen kan svare på?”
Dette er et spørsmål som for meg er ganske opplagt. Noen tror at Jesus er Guds sønn, og at Bibelen er Guds ord. De som tror dette, er per definisjon kristne. Det er ingenting av dette som kan bevises, og det er derfor opp til hver enkelt hva man ønsker å tro på. Det finnes mange historiske kilder som tyder på at Jesus har levd, og de fleste forskere er enige om dette. Det er også enighet om at han ble hengt på korset. Men når det kommer til spørsmålene om han ble sendt av Gud, om han sto opp fra de døde og tok med seg menneskenes synder, oppstår det ofte en splittelse mellom vitenskapen og kristendommen. På samme måte gjelder dette også andre sentrale hendelser som står i Bibelen. Blant annet spørsmålet om hvordan verden blir til. Skal vi tro på versjonen om at Gud skapte verden og menneskene på syv dager, eller de mer moderne vitenskapelige teoriene om ”The Big Bang” og Darwinismen? Når det kommer til stykket er jo alt bare teorier.
Det finnes altså mange ulike meninger om det som står i bibelen er sant eller ikke. Skal alt det som står der tolkes bokstavelig? De fleste er vel enige om at det er vanskelig å se for se at Jesus gikk på vannet, eller at han gjorde om vann til vin. Dette vet vi i dag er umulig på grunn av fysikkens lover, som også var de samme for to tusen år siden. Derfor er derfor kanskje ikke så rart at det er mange som er i tvil om at det som står i bibelen er sant. Likevel er det noen som velger å tro. De tror at det kan skje ting som ikke mennesket er i stand til å forstå. Mange tror også de hendelsene som står i bibelen bare er lignelser, som skal vise menneskene hva som er rett og galt. Så det behøver kanskje ikke å eksistere en motsetning mellom vitenskapen og kristendommen.
Om bibelen er Guds ord, kommer til bunn og grunn an på spørsmålet om hva man selv ønsker å tro. Det er ingen som har noe bevis for at det som står i bibelen er sant. Vitenskapen er mangelfull på mange områder, og de kristne velger å finne svar i Bibelen. Men Bibelens ord vil alltid forbli en tro og innholdet er ikke noe vitenskapen kan forklare.